MENU
Jesteś tutaj:

Jak prawidłowo kisić ziarno na ryby.

Dodano: 31.10.2023
DODAJ WPIS
wystaw ocenę:
12345
Jak prawidłowo kisić ziarno na ryby.
Jak prawidłowo kisić ziarno na ryby.

Zacznę od banału - każde kiszenie jest fermentacją, ale nie każda fermentacja jest kiszeniem. Filmy czy artykuły gdzie do ziarna dodaje się cukier, albo zalewa się je coca-colą pokazują jak fermentować ziarno alkoholowo, a nie jak kisić. 

Kiszenie to fermentacja beztlenowa (ziarno powinno być przykryte, a na filmie tego nie zrobiłem – żeby było widać co jest w środku), w trakcie której działają bakterie mlekowe, które są odporne na sól, nawet w wysokich stężeniach. Dlatego do kiszenia używamy solanki.

Solankę wykonujemy w ten sposób, że do każdego litra przegotowanej wody dodajemy dużą, czubatą łyżkę soli. Ważne żeby była to sól dobrej jakości: taka do przetworów, kamienna (bardzo dobra jest kłodzka), a nie jodowana.

Kiszenie jest banalnie proste. Na wstępnie ziarno płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Usuwamy syf, który pojawi się na górze oraz trefne ziarna. Ziarna dobre, pływające u góry zostawiamy – po namoczeniu opadną na dno. Kukurydzę moczymy przez dobę, najlepiej dwie. Po namoczeniu zarna poddajemy obróbce termicznej. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie gotujemy przez 30 minut. Po ugotowaniu możemy wodę zlać (kukurydza będzie bardziej twarda) lub zostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu odlewamy wodę, a ziarno zalewamy solanką. 

Bardzo ważny jest starter. Należy więc do solanki dodać trochę wody z kiszonych ogórków czy kapusty. Fermentacja rozpocznie się również bez startera, jednak dodanie go przyspiesza kiszenie, a przede wszystkim stabilizuje cały proces – nasz starter dostarcza miliony zdrowych bakterii.

Kukurydzę trzymamy około dwa dni w temperaturze pokojowej. Około, bo należy obserwować czy fermentacja już się zaczęła. Jeżeli się zacznie, możemy przenieść ziarno do piwnicy. Proces fermentacji powinien trwać około 10 dni, ale wszystko zależy od otoczenia i w jakiej temperaturze kisimy nasze ziarna – im cieplej, tym trwa to krócej.

Kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa, to naturalne probiotyki. Kiszonki wzmacniają odporność, poprzez zasiedlanie jelit w tzw. „dobre bakterie”. Oczywiście również u ryb. Kiszonki korzystnie wpływają na przemianę materii. Zwiększają produkcję enzymów trawiennych, pomagają szybciej trawić, a więc pobudzają też ryby do żerowania. Dlatego też ziarno kiszone, jest moim zdaniem lepsze niż te fermentowane alkoholowo. Wolelibyście zjeść coś kiszonego czy np. wsad po produkcji wina? Taki wsad może działać co najwyżej jako używka, ale kiszonka jako pokarm bije go na głowę. 

KOMENTARZE

Możesz komentować bez logowania.
usuńODPOWIADASZ NA:
max 1000 znaków (0)
max 60 znaków (0)
Wydawca portalu nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.
Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną.
Chcesz być powiadamiany o nowych komentarzach w tej dyskusji?

Obserwuj nas

zamknij

ZALOGUJ SIĘ

Zapamiętaj mnie
zaloguj się przez swoje konto na facebooku
facebook
Nie masz konta, zarejestruj się: REJESTRACJA
zamknijMENU
 
Szanowny Użytkowniku
 
Chcielibyśmy Cię poinformować, że z dniem 25.05.2018 r. ulegają zmianie przepisy, na podstawie których przetwarzane są dane osobowe. Będą one dotyczyły wszystkich użytkowników. Zmiany wynikają z istotnych przyczyn, jakie stanowi wejście w życie przepisów europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które nakładają na nas obowiązek dostosowania regulaminu do nowych regulacji prawnych. 
 
Co to jest RODO?
RODO to skrót od Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych, inny skrót często spotykany to GDPR (General Data Protection Regulation). Pełna nazwa aktu, który regulować będzie przetwarzanie danych osobowych to: „Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE”.
 
Główny cel wprowadzenia RODO to zmniejszenie zróżnicowania przepisów w zakresie ochrony danych osobowych między poszczególnymi krajami UE oraz zwiększenie zabezpieczeń przetwarzania i ochrony danych osobowych, tak by przepisy prawa nadążały za zmieniającą się technologią.
 
Od kiedy RODO będzie obowiązywać?
27.04.2016 r. Parlament Europejski przyjął w drodze rozporządzenia zmianę prawa o ochronie danych osobowych. Wszystkie kraje Unii Europejskiej, w tym i Polska muszą dostosować swoje prawo do nowych przepisów, które będą bezpośrednio stosowane od 25.05.2018 r.
 
Co to są dane osobowe?
Dane osobowe są to wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Informacja ma charakter osobowy, dopóki jest możliwe ustalenie, kogo ona dotyczy, a sama w sobie nie musi od razu określać tożsamości osoby. Muszą to być zatem informacje, które pozwalają na identyfikację, odróżnienie od innych, wskazują na osobę, jak również te informacje, które są źródłem wiedzy o osobie wyodrębnionej spośród innych osób. Warto pamiętać, że dane osobowe możemy znaleźć nie tylko w dowodzie osobistym czy paszporcie. Danymi będą również numer telefonu czy adres e-mail, a więc informacje, które często nie są chronione z należytą starannością.
 
 
Administrator danych oraz informacje kontaktowe
Administratorem danych jest Centrum Promocji Wędkarstwa Karpiowego Przemysław Mroczek; ul. Monte Cassino 6; 75-412 Koszalin. REGON: 330870429; NIP: 669-156-30-44. W sprawie swoich danych osobowych możesz skontaktować się z nami pod adresem e-mail: k.matejek@karpmax.pl
 
Cele przetwarzania oraz podstawa prawna przetwarzania
Twoje dane osobowe przetwarzamy do następujących celów:
 

Okres przez który dane będą przetwarzane
 
Komu przekazujemy
 
Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługuje Ci prawo dostępu do Twoich danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest przesłanka prawnie uzasadnionego interesu administratora, przysługuje Ci prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.
Prawo do cofnięcia zgody. Cofnięcie zgody ma skutek od momentu wycofania zgody. Cofnięcie zgody nie wpływa na przetwarzanie dokonywane przez nas zgodnie z prawem przed jej cofnięciem. Cofnięcie zgody nie pociąga żadnych negatywnych konsekwencji. Może jednak uniemożliwić dalsze korzystanie z usług lub funkcjonalności, które zgodnie z prawem możemy świadczyć jedynie za zgodą. 
W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.
Przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy obowiązującego prawa.
Podanie danych osobowych w celach marketingowych jest dobrowolne, natomiast podanie danych w celu zarejestrowania na portalu lub po dokonaniu zakupu w sklepiku jest niezbędne. Konsekwencją odmowy będzie brak możliwości założenia konta lub realizacji zamówienia.  
 
W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest zgoda, masz prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego  dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
 
W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.
 
Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych.