MENU
Jesteś tutaj:

Jak zrobić kulki proteinowe z wędzonej szprotki. Nowa receptura.

Dodano: 3.07.2022
DODAJ WPIS
wystaw ocenę:
12345
Jak zrobić kulki proteinowe z wędzonej szprotki. Nowa receptura.
Jak zrobić kulki proteinowe z wędzonej szprotki. Nowa receptura.

To mój pierwszy wpis na blogu karpmax. :)

Artykuł jest uzupełnieniem filmu i odwrotnie. W materiale filmowym pokazuję od A do Z z czego i jak przygotować takie kulki, ale staram się to zrobić dynamicznie – jak najmniej gadać i skupiać raczej na nowych produktach. W artykule mogę się bardziej rozwinąć i nad niektórymi aspektami pochylić bardziej szczegółowo.

Zachęcam więc zarówno do przeczytania tego co napisałem, jak i obejrzenia filmu.

Całość da Wam dopiero pełen obraz produkcji szprotowych kulek. Kulki szprota&czosnek są nową, lepszą wersją kulek szprota&kokos, które zrobiłem kilka lat temu. Jest to kontynuacja tamtego projektu, więc będę się często do starego artykułu/filmu odnosił. 

Tamte kulki ewoluowały, a ich skład uległ zmianie. Nadal jednak podstawowe założenie przy ich produkcji jest takie, że mają być tanie, proste w wykonaniu i z produktów ogólnodostępnych. Mimo prostego składu mają i robią robotę nad wodą –  i o to chodzi.

Część płynna:

W stosunku do starego przepisu najmniej się tutaj zmieniło. Dodałem glutaminian sodu i opcjonalnie konserwant. Ze składu wywaliłem wiórki kokosowe, które zastąpiłem mielonym czosnkiem (w bazie). Nie jest to oczywiście konieczność. Jeżeli ktoś chciałby zrobić kulki rybne, przełamane słodyczą może wiórki zostawić i dodać cukier lub glukozę.

Skład części płynnej:

  • 10 jaj wraz ze skorupkami,
  • 400 gramów szproty wędzonej,
  • 50 gramów mielonego czosnku,
  • 20 gramów soli,
  • łyżeczka (około 4 gramów) glutaminianu sodu,
  • 100 ml konserwantu (opcjonalnie),

 

Glutaminian to wzmacniacz smaku i zapachu, który podnosi walory smakowe naszych kulek. Jeżeli chodzi o jego zakup, to nie musicie kupować całej paczki. Wystarczy zainwestować w chińską zupkę. Paczuszka z białym proszkiem w środku, to właśnie glutaminian sodu. Konserwant  stosujemy jeżeli nie zamierzamy kulek mrozić. Z racji zawartości rybiego mięsa, kulki mają tendencję do szybszego psucia się. Wszystkie wymienione składniki blendujemy i zostawiamy na chwilę aby się „przegryzły”. W tym czasie zajmiemy się bazą.

Baza do kulek:

Stary skład miksu wyglądał tak:

  • 500 gramów 30% mąka kukurydziana,
  • 500 gramów 30% mleko w proszku,
  • 332 gramów 20% mąka sojowa,
  • 332 gramów 20% mąka pszenna.

 

Przyznam, że nie mam pojęcia dlaczego w takiej formie to zapisałem. Ten skład powinienem podawać w procentach. Przyjmuje się,  że każde 10 % miksu to 100 gramów produktu, a całość zawsze musi dać nam kilogram. To jest ilość wyjściowa, którą łatwo nam potem zwiększać lub zmniejszać – w zależności od tego, ile tych kulek chcemy zrobić. Jest to miks najprostszy z najprostszych. Uwagi, że te kulki są biedne, że to jest tak zwany gips są uzasadnione i ja się generalnie z tym zgadzam. Z drugiej strony te kulki same się bronią, bo mimo ubogiego składu, dawały nam sporo brań. Opinie od wędkarzy, którzy je wykonali też były pozytywne. Tu całą robotę mają i robią wędzone szprotki, a reszta to tylko niezbędny dodatek.

Baza, którą obecnie stosuję wygląda tak:

  • 25 %  mąka kukurydziana,
  • 20 %  mleko w proszku,
  • 20 %  semolina (mąka durum) lub mąka krupczatka,
  • 15 %  mąka sojowa odtłuszczona,
  • 10 %  ziarno,
  • 5 %  drożdże piwne,
  • 5 %  czosnek mielony.

 

Jak widać jest to nadal bardzo prosty miks. Zamieniłem mąkę pszenną na semolinę, bo to lepszy i zdrowszy składnik. Ma strukturę kaszy manny, więc wpływa też pozytywnie na strukturę samej kulki. Semolinę można zamienić na mąkę krupczatkę, która też jest mąką gruboziarnistą, o konsystencji kaszki.

Mąkę sojową daję odtłuszczoną, bo szprotka sama w sobie ma dużo tłuszczu i nie ma sensu go dodatkowo podbijać. Dodaję też ziarno, które powinno być dość drobne lub przed dodaniem należy je zmielić. Ziarno ma dobre wartości odżywcze, wspomaga trawienie, ale też pęcznieje w wodzie. Wpływa to pozytywnie na pracę kulki, która łatwej i szybciej uwalnia aromaty oraz substancje wabiące.

Drożdże piwne są doskonałym źródłem witamin, protein i aminokwasów. Dzięki nim ryby lepiej przyswajają białka oraz mają lepszą przemianę materii. Karpie lubią też ich zapach.

Jeżeli nie macie drożdży piwnych, dodajcie suszone – spożywcze. Drożdże spożywcze wykazują szereg podobnych właściwości i wartości odżywczych co drożdże piwowarskie, bo należą do tego samego rodzaju czy tam szczepu – saccharomyces cerevise.

Czosnek moim zdaniem idealnie się z wędzoną szprotką komponuje. Poza tym, że pięknie i intensywnie pachnie, to również stymuluje apetyt, działa antybakteryjnie, a nawet wspomaga ryby w  walce z pasożytami. Czosnek dostarcza też wielu witamin i minerałów.

Wszystkie wymienione produkty dodajemy do siebie i mieszamy.

Produkcja kulek:

Bazę dodajemy do części płynnej i mieszamy (część płynną przed samym dodaniem należy jeszcze raz wymieszać), aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencje. Sam mieszam je wstępnie we wiadrze za pomocą mieszadła do zaprawy, a potem wyrabiam na blacie w kuchni. Uważajcie gdzie to robicie, bo skorupki pozostawiają rysy i można się potem narazić żonie. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż nie przywiera nam do rąk. Tak wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.

Wałki umieszczamy w rolownicy (w moim przypadku 18 mm.), a zrobione, surowe  kulki będziemy poddawać obróbce termicznej. Możemy je parować (pokazuję jak to zrobić na filmie) lub gotować w garnku i w osolonej wodzie. Woda musi się zagotować, a następnie należy trochę zmniejszyć siłę grzania (tak jakbyśmy chcieli gotować pierogi). Kulki wrzucamy do wody i bardzo delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Przy średnicy 18 mm. wyciągamy je po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch. Kulkę sprawdzamy przecinając ją na pół. Widać wtedy czy ciasto na całej powierzchni się ścięło. Można też kulkę odbić od blatu/podłogi – jeżeli się odbije, to kulka jest dobra. Jak kulki odrobinę wystygną, można je przesypać betainą. Betaina HCL zwiększa przyswajalność składników odżywczych i poprawia strawność. Jest jednak wrażliwa na wysoką temperaturę, więc należy ją stosować zewnętrznie – obsypując kulki do ugotowaniu.

Kulki po gotowaniu suszymy. Im dłużej tym są twardsze – wiadomo. Osobiście kulki suszę dwie doby, bo takie lepiej pracują w wodzie. Nie lubię kulek suszonych na tak zwany „kamień”. To tyle. Mam nadzieję, że produkcję kulek opisałem w sposób przystępny. Jeżeli macie jakiekolwiek pytania, zadawajcie je pod artykułem, a najlepiej w komentarzu pod filmem. Jeżeli tylko będę potrafił, chętnie na nie odpowiem. Zorganizowałem też konkurs, gdzie można takie kulki + kilka gadżetów wędkarskich wygrać – szczegóły w filmie.

Jak zrobić kulki proteinowe z wędzonej szprotki. Nowa receptura.
wałki
Jak zrobić kulki proteinowe z wędzonej szprotki. Nowa receptura.
dumbelsy
Jak zrobić kulki proteinowe z wędzonej szprotki. Nowa receptura.
kulki po rolowaniu
Jak zrobić kulki proteinowe z wędzonej szprotki. Nowa receptura.
obróbka termiczna
Jak zrobić kulki proteinowe z wędzonej szprotki. Nowa receptura.
gotowe kulki

KOMENTARZE

Możesz komentować bez logowania.
usuńODPOWIADASZ NA:
max 1000 znaków (0)
max 60 znaków (0)
Wydawca portalu nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.
Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną.
Chcesz być powiadamiany o nowych komentarzach w tej dyskusji?
szprotka się fajnie łączy również z robin red.
11.07.2022 10:35    autor: ~Sławek
avatar Racja. Thx.
15.07.2022 11:30    autor: marcin-terefere
witamten miks płynny na ile kg bazy suchej?
02.11.2022 11:20    autor: ~michal
avatar 1 kg 10-20 %, bo jajka są różnej wielkości i warto mieć suchego więcej.
07.11.2022 11:21    autor: marcin-terefere
Szprota zawsze robi dobrą robotę, Film super przepis prosty ,ale skuteczny poz.Tomek
12.02.2023 20:02    autor: ~Tomek
Nie wiem czy ktoś dał się nabrać na ten przepis na kulki ze szprotek. Po wyrobieniu można jeszcze uznać ale pękają. Później jakaś inna ch*jowa refleksja na podstawie obserwacji. One wszystkie pływają.
30.07.2023 00:19    autor: ~Zanętar
U mnie dzieje się tak samo. Spróbuję dodać mączkę która to zwiąże.
19.08.2023 09:25    autor: ~Kuba
No jak autorze tego przepisu nie ma z pana strony odpowiedzi? Normalne.
30.07.2023 01:10    autor: ~Zola
Czy mleko w proszku odtłuszczone?Czy zamiast mleka może być serwatka?
13.02.2024 10:33    autor: ~Luki

Obserwuj nas

zamknij

ZALOGUJ SIĘ

Zapamiętaj mnie
zaloguj się przez swoje konto na facebooku
facebook
Nie masz konta, zarejestruj się: REJESTRACJA
zamknijMENU
 
Szanowny Użytkowniku
 
Chcielibyśmy Cię poinformować, że z dniem 25.05.2018 r. ulegają zmianie przepisy, na podstawie których przetwarzane są dane osobowe. Będą one dotyczyły wszystkich użytkowników. Zmiany wynikają z istotnych przyczyn, jakie stanowi wejście w życie przepisów europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które nakładają na nas obowiązek dostosowania regulaminu do nowych regulacji prawnych. 
 
Co to jest RODO?
RODO to skrót od Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych, inny skrót często spotykany to GDPR (General Data Protection Regulation). Pełna nazwa aktu, który regulować będzie przetwarzanie danych osobowych to: „Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE”.
 
Główny cel wprowadzenia RODO to zmniejszenie zróżnicowania przepisów w zakresie ochrony danych osobowych między poszczególnymi krajami UE oraz zwiększenie zabezpieczeń przetwarzania i ochrony danych osobowych, tak by przepisy prawa nadążały za zmieniającą się technologią.
 
Od kiedy RODO będzie obowiązywać?
27.04.2016 r. Parlament Europejski przyjął w drodze rozporządzenia zmianę prawa o ochronie danych osobowych. Wszystkie kraje Unii Europejskiej, w tym i Polska muszą dostosować swoje prawo do nowych przepisów, które będą bezpośrednio stosowane od 25.05.2018 r.
 
Co to są dane osobowe?
Dane osobowe są to wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Informacja ma charakter osobowy, dopóki jest możliwe ustalenie, kogo ona dotyczy, a sama w sobie nie musi od razu określać tożsamości osoby. Muszą to być zatem informacje, które pozwalają na identyfikację, odróżnienie od innych, wskazują na osobę, jak również te informacje, które są źródłem wiedzy o osobie wyodrębnionej spośród innych osób. Warto pamiętać, że dane osobowe możemy znaleźć nie tylko w dowodzie osobistym czy paszporcie. Danymi będą również numer telefonu czy adres e-mail, a więc informacje, które często nie są chronione z należytą starannością.
 
 
Administrator danych oraz informacje kontaktowe
Administratorem danych jest Centrum Promocji Wędkarstwa Karpiowego Przemysław Mroczek; ul. Monte Cassino 6; 75-412 Koszalin. REGON: 330870429; NIP: 669-156-30-44. W sprawie swoich danych osobowych możesz skontaktować się z nami pod adresem e-mail: k.matejek@karpmax.pl
 
Cele przetwarzania oraz podstawa prawna przetwarzania
Twoje dane osobowe przetwarzamy do następujących celów:
 

Okres przez który dane będą przetwarzane
 
Komu przekazujemy
 
Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługuje Ci prawo dostępu do Twoich danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest przesłanka prawnie uzasadnionego interesu administratora, przysługuje Ci prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.
Prawo do cofnięcia zgody. Cofnięcie zgody ma skutek od momentu wycofania zgody. Cofnięcie zgody nie wpływa na przetwarzanie dokonywane przez nas zgodnie z prawem przed jej cofnięciem. Cofnięcie zgody nie pociąga żadnych negatywnych konsekwencji. Może jednak uniemożliwić dalsze korzystanie z usług lub funkcjonalności, które zgodnie z prawem możemy świadczyć jedynie za zgodą. 
W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.
Przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy obowiązującego prawa.
Podanie danych osobowych w celach marketingowych jest dobrowolne, natomiast podanie danych w celu zarejestrowania na portalu lub po dokonaniu zakupu w sklepiku jest niezbędne. Konsekwencją odmowy będzie brak możliwości założenia konta lub realizacji zamówienia.  
 
W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest zgoda, masz prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego  dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
 
W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.
 
Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych.