MENU
Jesteś tutaj: Strona głównaPoradyJak fotografować karpie?

Jak fotografować karpie?

Dodano: 27.01.2011 00:00
wystaw ocenę:
12345
Jak fotografować karpie?

  Tło wybieramy przed sesją zdjęciową. W dzień ustawiamy się tak, aby słońca nie mieć w obiektywie, najlepiej aby promienie padały z przodu na fotografowany obiekt. Radzę nie wkładać czapki z daszkiem, inaczej podczas zdjęcia (zwłaszcza przy silnie operującym słońcu) cień będzie padać na twarz (fot. 1). Cień można zniwelować „wymuszonym fleszem”, ale komplikuje to sprawę. Tło może być dwojakiego rodzaju – widok na wodę lub przybrzeżne krzaki czy drzewa. Ten drugi rodzaj tła jest najczęściej spotykany, gdyż karpiarze niezbyt chętnie chcą pokazywać miejsca połowu (fot. 2). Widok na wodę może być z kolei bardzo atrakcyjny, zwłaszcza podczas słonecznej pogody, kiedy błękitne niebo porywają jasne chmury (fot. 3).
  W zdjęciach karpi najważniejszy jest jednak sposób trzymania ryby. Karp powinien prezentować się jak najbardziej okazale, ale w sposób, który umożliwi ocenę jego wielkości. Często zdarza się robienie zdjęć tzw. szerokim obiektywem, który zniekształca rzeczywistość, niejako powiększając rybę. Czasami daje to wręcz piorunujący efekt. Ryba 15 kg wydaje się o 10 kg większa. Takich trików chwytają się oszuści zgłaszający ryby o zawyżonej wadze, ale to zupełnie osobny temat. Lepiej więc nie bawić się w „artystyczne” zdjęcia, a robić je standardowym obiektywem.
  Jak trzymać karpia? Po złowieniu kładziemy go na macie, przykrywamy oczy i polewamy go wodą (fot. 4). Woda jest niezbędna do zachowania ryby w kondycji, poza tym wyschnięta skóra ryby fatalnie wygląda na zdjęciu. Karp po złowieniu, a najczęściej po przetrzymywaniu w worku, ma wiele animuszu, dlatego lepiej chwilę poczekać aż się uspokoi, niż mieć kłopoty z późniejszym jego utrzymaniem w rękach. Podczas sesji zdjęciowej karpia dla bezpieczeństwa zawsze trzymamy nad matą. Kładziemy go grzbietem w naszą stronę i delikatnie wsuwamy pod jego ciało ręce (fot. 5). Następnie między palce wkładamy płetwy piersiową i odbytową. W ten sposób przytrzymujemy rybę, tym samym jak najmniej ją zasłaniamy. Następnie ostrożnie unosimy karpia na wyciągniętych dłoniach. Ryby o większej masie (powyżej ok. 15 kg) są w ten sposób bardzo trudne w utrzymaniu, dlatego opieramy je o pierś lub pomagamy sobie kolanem, kładąc na nim rękę trzymającą głowę ryby.  
  Jeszcze jedna uwaga dotycząca kadrowania. Częstym błędem jest robienie zdjęć ze zbyt dużej odległości. Wówczas widać na nich wszystko wokoło, a fotografowany obiekt schodzi na dalszy plan. Dlatego w kadrze powinien się znaleźć wędkarz z rybą i nic więcej, oczywiście tak aby nie obciąć rybie ogona, a wędkarzowi połowy głowy (fot. 6). Dobrze zrobione zdjęcia będą znakomitą pamiątką, którą można umieścić w albumie i z dumą pokazywać znajomym.
 

GALERIA

  • Jak fotografować karpie?
  • Jak fotografować karpie?
  • Jak fotografować karpie?
  • Jak fotografować karpie?
  • Jak fotografować karpie?
Jeżeli chcesz nas poinformować o ważnym wydarzeniu pisz: redakcja@karpmax.pl.

KOMENTARZE

Możesz komentować bez logowania.
usuńODPOWIADASZ NA:
max 1000 znaków (0)
max 60 znaków (0)
Wydawca portalu nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.
Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną.
Chcesz być powiadamiany o nowych komentarzach w tej dyskusji?
avatar Warto do tego poradnika dodać aby fotografujący starali się utrzymać linię horyzontu w miarę prosto. Ma to dość duże znaczenie w przypadku kiedy osoba fotografowana za plecami ma linię wody (fot. nr 3). Nierzadko widuje się, że linia leeeci na lewo bądź prawo i woda "zalewa biurko oglądającego". Pozdraw iam
17.02.2011 14:37    autor: Marcin

Obserwuj nas

© 2015 KarpMax
Wszelkie prawa zastrzeżone
tworzenie stron www: PERSABIO
© 2016 KarpMax
Wszelkie prawa zastrzeżone
zamknij

ZALOGUJ SIĘ

Zapamiętaj mnie
zaloguj się przez swoje konto na facebooku
facebook
Nie masz konta, zarejestruj się: REJESTRACJA
zamknijMENU