MENU
Jesteś tutaj: Strona głównaAktualnościKulki proteinowe – twarde czy miękkie?

Kulki proteinowe – twarde czy miękkie?

Dodano: 02.08.2021 12:04
wystaw ocenę:
12345
Kulki proteinowe – twarde czy miękkie?

Karpiarze nie mają dzisiaj łatwego życia. Niemal każdy narzeka, że coraz trudniej wygospodarować mu większą ilość wolnego czasu na swoją pasję. Do tego dochodzi rosnąca presja na łowiskach i oczekiwanie na szybkie sukcesy. To wszystko powoduje, że firmy produkujące przynęty robią co mogą, aby ułatwić życie karpiarzom. Dlatego co jakiś czas pojawiają się nowe pomysły na przynęty karpiowe. 

 
Czytając artykuł poznacie:
 
  • Skuteczny przepis na kulki szybko pracujące
  • Sposób na wzmocnienie twardości kulek


Takim trendem są kulki miękkie lub szybko pracujące, czyli takie, które powinny dość szybko rozpuścić się w wodzie. Na opakowaniach można już znaleźć opis jak twarda jest kulka.  To ciekawy pomysł, ponieważ można teoretycznie założyć, że przynęta, która szybko pracuje powinna równie szybko zwabić ryby w łowisko. To nie pierwsza próba upowszechnienia takiego rodzaju przynęt. W latach 90. ub. wieku pojawiły się kulki izotoniczne, które miały całkowicie rozpuszczać się w wodzie. Jest jednak kilka barier do pokonania przez taki rodzaj przynęt. Dla mnie takim najważniejszym kryterium, oprócz odpowiedniego składu mieszanki, jest temperatura wody.




Uważam, że nie ma takiej kulki, która pracowałaby w taki sam sposób od wiosny aż do późnej jesieni. Zeszłoroczne lato okazało się bardzo gorące, a woda w niektórych zbiornikach przekraczała 26ºC. Łowiłem na swoje sprawdzone przynęty, ale i mnie spotkała przykra niespodzianka. Okazało się, że w tak ciepłej wodzie kulki nie wytrzymały nawet jednej nocy. Właściwie to nawet się ucieszyłem, bo oznaczało to, że kulki dobrze pracują. Jednak zaraz przyszła mi do głowy myśl, że kulki rozpuszczają się zbyt szybko i miks wzmaga poprawki, ale równie dobrze mogłem poprawić tylko kulki przynętowe. No cóż, dylematów nie brakowało. 

Wysoka temperatura wody spowodowała, że miałem gotowy przepis na kulki szybko pracujące. Zrobiłem więc analizę miksu, który sprawił mi taką niespodziankę. Był to miks na bazie drożdży i z dużą ilością białek mleka, dlatego w wodzie o wysokiej temperaturze rozpuszczał się tak dobrze.

Oto jego skład:
  • Drożdże piwne – 20%
  • Mąka kokosowa (grubsza frakcja) – 10%
  • Mąka sojowa odtłuszczona – 10%
  • Izolat sojowy – 10%
  • Mąka kukurydziana – 10%
  • Mleko w proszku –  10 %
  • Serwatka – 10%
  • WPC 80 – 10%
  • Mielone konopie – 10%

Postanowiłem sprawdzić doświadczalnie, jak długo moja kulka wytrzymuje w temperaturze ok. 25ºC. Okazało się, że trwało to zaledwie kilkanaście godzin. Niestety, warunki doświadczalne nie są dokładnym odzwierciedleniem tego, co dzieje się w wodzie, ponieważ w warunkach naturalnych występują prądy wodne lub jest dużo drobnicy czy raki, które potrafią oskubać każdą kulkę. Ale mimo wszystko daje to pewne wyobrażenie, co dzieje się z moją kulką. Skłoniło mnie to do zastanowienia się, jakie produkty wybrać do miksu, aby mieć większy wpływ na to, w jaki sposób będzie pracowała przynęta. Zacząłem więc wyszukiwać produkty, które spełniałyby kryterium szybkiego lub wolnego rozpuszczania się w wodzie. 



Okazało się to bardzo ciekawym doświadczeniem, bo dało mi całkiem nowe spojrzenie na składniki, których dotąd używałem. Mąka pszenna i żytnia zawierają najwięcej glutenu. Zawarte w mące dwa podstawowe białka – gliadyna i glutenina – wchłaniają wodę, pęcznieją i stają się lepką, ciągliwą substancją. Ta elastyczna kleista masa to właśnie gluten. Mąki te nie rozpuszczają się w wodzie, ale tworzą z nią zawiesinę. Natomiast takie mąki jak kukurydziana, ryżowa czy sojowa w ogóle nie zawierają glutenu. Również skrobia nie rozpuszcza się w zimnej wodzie. Mączki rybne wstępnie strawione (pre digest) rozpuszczają się dobrze, niczym kawa instant. Inne już dużo gorzej. Proteiny mleczne, takie jak serwatka, czy mleko w proszku, rozpuszczają się dość dobrze.

 

Charakterystyczna budowa cząsteczek wody sprawia, że komponenty, jakich używamy, w niejednakowy sposób rozpuszczają się w wodzie. Niektóre z nich nie ulegają rozpadowi na pojedyncze drobiny, ale tworzą w wodzie większe skupiska. W zależności od wielkości powstałych cząstek, ich mieszaniny z wodą mają różne nazwy: koloid (roztwór koloidalny) lub zawiesinę. 



Zdaję sobie sprawę z tego, że wyszukiwanie właściwości fizycznych różnych składników może być kłopotliwe. Nie da się dokładnie sprawdzić każdego składnika, w jaki sposób rozpuszcza się w wodzie. Do tego dochodzi jeszcze obróbka termiczna przynęty, ponieważ temperatura jest jednym z czynników, który ma decydujący wpływ na późniejsze zachowanie się przynęty w wodzie. Jednak tworząc przynęty domowym sposobem można się pokusić o eksperymenty, które w produkcji przemysłowej są nieosiągalne, np. ze względu na koszty produkcji lub znikomej dostępności konkretnego produktu. Miękka czy twarda, wszystkie kulki wyglądają tak samo, więc żeby to sprawdzić trzeba ją po prostu zgnieść w palcach. 

Myślę, że dobrym przykładem miksu, który w założeniu ma szybko pracować jest miks Bird lub Seed. Nie ma chyba innej takiej grupy składników jak pokarmy dla ptaków, o których śmiało można powiedzieć, że występują w każdej recepturze na kulki proteinowe. W połączeniu z proteinami mlecznymi i mączkami bez glutenu mogą stanowić punkt wyjściowy do dalszych eksperymentów. Na przykład, do wyrobienia ciasta można dodać tylko połowę jajek, a resztę uzupełnić wodą. Aby zwiększyć miękkość kulek, można je gotować bardzo krótko. 



Jeżeli mam już kulki, które zbyt szybko rozpuszczają się w wodzie, bardzo pomocna będzie pasta, którą oblepiam kulkę. Ta dodatkowa warstwa pozwala wydłużyć pracę kulki w wodzie. Pastę można kupić gotową lub zabezpieczyć się i zamrozić trochę ciasta, z którego zostały zrobione kulki. Są jednak sytuacje, kiedy potrzebuję wzmocnić twardość kulki. Najprostszym sposobem jest użycie albuminy. Najwygodniej jest uwzględnić albuminę już na początku tworzenia miksu. W zależności od oczekiwanej twardości i składu mieszanki jej dodatek powinien wahać się na poziomie 2–5%, a w skrajnych przypadkach nie przekraczać 10%. Nie jestem jednak zwolennikiem używania samej albuminy do wyrobu kulek. W swojej recepturze zawsze uwzględniam jajka lub stosuję oba te składniki. Twarde kulki to również te, które wysuszymy na kamień. Tworząc przynęty domowym sposobem większość z nas cały czas szuka swojej przynęty numer 1, która zapewni dobre wyniki. Nic dziwnego, bo karpiowy rynek oferuje tyle składników i aromatów do produkcji kulek, że można nimi spokojnie zapełnić encyklopedię. Gdybym chciał wypróbować wszystko, co mamy na rynku, chyba zabrakłoby mi życia. 

O sukcesach piszą chętnie wszyscy, ale własne pomysły na przynęty nie zawsze się sprawdzają. Bywają też dotkliwe porażki, bo kulka, która w założeniu miała być kilerem nie przyniosła  brania. Z eksperymentami bywa różnie. Nawet jeżeli są nieudane, zawsze warto było spróbować.   

Tekst i zdjęcia: Jacek Nadolny  


Więcej karpiowych poradników znajdziecie w każdym wydaniu dwumiesięcznika "Karp Max"

 
 
Jeżeli chcesz nas poinformować o ważnym wydarzeniu pisz: redakcja@karpmax.pl.

KOMENTARZE

Możesz komentować bez logowania.
usuńODPOWIADASZ NA:
max 1000 znaków (0)
max 60 znaków (0)
Wydawca portalu nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.
Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną.
Chcesz być powiadamiany o nowych komentarzach w tej dyskusji?

Obserwuj nas

zamknij

ZALOGUJ SIĘ

Zapamiętaj mnie
zaloguj się przez swoje konto na facebooku
facebook
Nie masz konta, zarejestruj się: REJESTRACJA
zamknijMENU
 
Szanowny Użytkowniku
 
Chcielibyśmy Cię poinformować, że z dniem 25.05.2018 r. ulegają zmianie przepisy, na podstawie których przetwarzane są dane osobowe. Będą one dotyczyły wszystkich użytkowników. Zmiany wynikają z istotnych przyczyn, jakie stanowi wejście w życie przepisów europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które nakładają na nas obowiązek dostosowania regulaminu do nowych regulacji prawnych. 
 
Co to jest RODO?
RODO to skrót od Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych, inny skrót często spotykany to GDPR (General Data Protection Regulation). Pełna nazwa aktu, który regulować będzie przetwarzanie danych osobowych to: „Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE”.
 
Główny cel wprowadzenia RODO to zmniejszenie zróżnicowania przepisów w zakresie ochrony danych osobowych między poszczególnymi krajami UE oraz zwiększenie zabezpieczeń przetwarzania i ochrony danych osobowych, tak by przepisy prawa nadążały za zmieniającą się technologią.
 
Od kiedy RODO będzie obowiązywać?
27.04.2016 r. Parlament Europejski przyjął w drodze rozporządzenia zmianę prawa o ochronie danych osobowych. Wszystkie kraje Unii Europejskiej, w tym i Polska muszą dostosować swoje prawo do nowych przepisów, które będą bezpośrednio stosowane od 25.05.2018 r.
 
Co to są dane osobowe?
Dane osobowe są to wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Informacja ma charakter osobowy, dopóki jest możliwe ustalenie, kogo ona dotyczy, a sama w sobie nie musi od razu określać tożsamości osoby. Muszą to być zatem informacje, które pozwalają na identyfikację, odróżnienie od innych, wskazują na osobę, jak również te informacje, które są źródłem wiedzy o osobie wyodrębnionej spośród innych osób. Warto pamiętać, że dane osobowe możemy znaleźć nie tylko w dowodzie osobistym czy paszporcie. Danymi będą również numer telefonu czy adres e-mail, a więc informacje, które często nie są chronione z należytą starannością.
 
 
Administrator danych oraz informacje kontaktowe
Administratorem danych jest Centrum Promocji Wędkarstwa Karpiowego Przemysław Mroczek; ul. Monte Cassino 6; 75-412 Koszalin. REGON: 330870429; NIP: 669-156-30-44. W sprawie swoich danych osobowych możesz skontaktować się z nami pod adresem e-mail: k.matejek@karpmax.pl
 
Cele przetwarzania oraz podstawa prawna przetwarzania
Twoje dane osobowe przetwarzamy do następujących celów:
 

Okres przez który dane będą przetwarzane
 
Komu przekazujemy
 
Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługuje Ci prawo dostępu do Twoich danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest przesłanka prawnie uzasadnionego interesu administratora, przysługuje Ci prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.
Prawo do cofnięcia zgody. Cofnięcie zgody ma skutek od momentu wycofania zgody. Cofnięcie zgody nie wpływa na przetwarzanie dokonywane przez nas zgodnie z prawem przed jej cofnięciem. Cofnięcie zgody nie pociąga żadnych negatywnych konsekwencji. Może jednak uniemożliwić dalsze korzystanie z usług lub funkcjonalności, które zgodnie z prawem możemy świadczyć jedynie za zgodą. 
W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.
Przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy obowiązującego prawa.
Podanie danych osobowych w celach marketingowych jest dobrowolne, natomiast podanie danych w celu zarejestrowania na portalu lub po dokonaniu zakupu w sklepiku jest niezbędne. Konsekwencją odmowy będzie brak możliwości założenia konta lub realizacji zamówienia.  
 
W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest zgoda, masz prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego  dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
 
W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.
 
Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych.