MENU
Jesteś tutaj: Strona głównaAktualnościRobimy kulki proteinowe na bazie mączek rakowej lu ...

Robimy kulki proteinowe na bazie mączek rakowej lub ślimakowej

Dodano: 10.12.2021 12:19
wystaw ocenę:
12345
Robimy kulki proteinowe na bazie mączek rakowej lub ślimakowej

Ogromny wybór komponentów do produkcji kulek proteinowych sprawia, że można się pogubić w tym, co jeszcze może znaleźć się w składzie przynęty karpiowej. Ostatnio zainteresowałem się bardzo popularnymi dodatkami, takimi jak mączki rakowe i ślimakowe oraz mączką z racicznicy. 


Wiele firm ma w swojej ofercie kulki, w których mączka rakowa jest głównym składnikiem takiej przynęty. Jej popularność stale rośnie, więc wielu karpiarzy bardzo chętnie zaczęło używać tego rodzaju przynęt. Przecież raki i ślimaki są naturalnym pożywieniem karpi, więc nie dziwi fakt, że znalazły się w składzie kulki proteinowej. Taki dodatek jest kolejnym krokiem w kierunku poszukiwaniu przynęty jak najbardziej zbliżonej do naturalnego pożywienia karpia. 

fot. Mączka ślimakowa

Proponuję więc spróbować zrobić kulki na bazie mączek rakowej lub ślimakowej. Kilka firm oferuje mączki rakowe dla karpiarzy, którzy robią własne przynęty. Określenie „mączka rakowa” jest tutaj trochę na wyrost, bo po otwarciu opakowania okazuje się, że ma grubą frakcję, ok. 1–2 mm, w kolorach czerwonym, pomarańczowym i białym, o bardzo ciekawym zapachu. W Internecie trudno znaleźć informacje, w jaki sposób jest produkowana taka mączka, jednak okazało się, że raki hoduje się także w Polsce. Aby uzyskać informacje, w jaki sposób produkuje się taką mączkę, zadzwoniłem do hodowców raków i okazało się, że proces technologiczny nie jest skomplikowany. Raki są gotowane, potem suszone i mielone na mączkę. 


fot. Mączka rakowa

Więcej problemów miałem z uzyskaniem informacji na temat mączki ślimakowej. Tutaj z pomocą przyszedł mi jeden z hodowców raków, bo ślimaki są również hodowane w Polsce. Niestety, nie są to ślimaki, które żyją w naszych wodach, choć ze znanych wszystkim ślimaków winniczków też można otrzymać mączkę. W ofercie, ale tylko jednej firmy, natknąłem się na mączki ze ślimaków słodkowodnych, jednak opis był bardzo lakoniczny i trudno się do niego odnieść. 

 

Największą zagadkę stanowi mączka z racicznicy. Tutaj nie udało mi się znaleźć żadnych informacji, skąd pochodzi, w jaki sposób jest produkowana, a jest oferowana tylko w jednej firmie. Również w firmach, które sprzedają wyżej wymienione mączki nie zajdziemy szczegółowych i dokładnych opisów. Jednak po rozmowie z hodowcami raków i ślimaków udało mi się uzyskać kilka ciekawych i cennych informacji, takich jak zawartość białka a nawet profil aminokwasowy. 

fot. Mączka z Racicznicy  


Na przykład mączka rakowa zawiera około 35%, do nawet 50% białka. W mączce ślimakowej poziom białka waha się od 12 do 18%, ma również wszystkie aminokwasy egzogenne. Mączka ślimakowa, jak również mączka z racicznicy, nie występuje w czystej postaci. Obie są wzbogacone w ekstrakty i dodatki takie jak Robin Red czy spirulinę. Wszystkie trzy rodzaje mączek mają bardzo lekką strukturę, więc ich dozowanie jest stosunkowo niewielkie. Ale tylko mączka rakowa ma grubą frakcję, zaś mączka ślimakowa i z racicznicy są drobnej frakcji. W opisach maksymalny poziom dozowania to około 20%. Postanowiłem, że spróbuję przekroczyć ten poziom, bo chciałem się przekonać, jak daleko mogę się posunąć. No i zaczęły się schody… Ale po kolei. 

fot. Musiałem dokonać wielu prób


Mączki ślimakowej można spokojne dodawać do miksu na poziomie 20%. To samo dotyczy mączki z racicznicy. Dla każdej z nich zrobiłem dwa oddzielne miksy. Można też wymieszać obie mączki do poziomu 20% ich zawartości w miksie. Przepis przedstawiam poniżej.
 
  • Mączka z racicznicy 20%
  • Mąka sojowa odtłuszczona 20%
  • Mąka kukurydziana 15%
  • Mąka ryżowa 10%
  • Semolina 10%
  • Serwatka 10%
  • Drożdże 5%
  • Nasiona 10%
  • Sól 5 g na kilogram 
  • Aminokopleks 10 do 20 ml 
  • Aromat racicznicy (ale niekoniecznie) 

Wyzwaniem okazała się mączka rakowa. Poziom 20% okazał się zbyt wysoki, kulki oczywiście pływały. Po kilku nieudanych próbach doszedłem do poziomu 10%, który też okazał się za wysoki. Wprawiło mnie to w konsternację. Po wymianie informacji z kilkoma kolegami, którzy również mieli ten sam problem, okazało się, że mączkę rakową należy odgazować, czyli zalać ją bardzo gorącą wodą i zostawić na noc. Dopiero po takiej kąpieli udało mi się uzyskać poziom 10% mączki rakowej w miksie i jest on raczej nieprzekraczalny. W przepisie, który przedstawiam poniżej są składniki dociążające, ponieważ mączka ta posiada charakteryzuje się wyjątkowo dużą wypornością.
 
  • Mączka rakowa 10%
  • Mąka sojowa odtłuszczona 20%
  • Mąka kukurydziana 20% 
  • Semolina 15%
  • WPC 80 5% 
  • Drożdże 5%
  • Mączka wapienna 15%
  • Nasiona 10%
  • Sol 5 g na kilogram 
  • Aminokopleks 10 do 20 ml na kilogram miksu   


fot. Kuchnia karpiowa


fot. Ciasto z mączki rakowej


fot. Gotowe kulki

W przepisie nie ma żadnych aromatów. Postawiłem na naturalny zapach mączki rakowej. Jedynymi dodatkami są aminokwasy i sól. Podczas wyrabiania kulek w pierwszej kolejności należy dodać odcedzoną mączkę rakową do jajek, a następnie resztę miksu. Ciasto musi być bardzo dokładnie wymieszane i pozostawione do wchłonięcia wszystkich składników. W żadnym wypadku nie może być twarde. Kulki można gotować lub parować, to kwestia osobistego wyboru. Pozostało tylko sprawdzić, czy kulki są skuteczne. Kilka złowionych ryb było największą nagrodą, jaka mogła mnie spotkać.    

Autor: Jacek Nadolny



Więcej takich artykułów znajdziecie w każdym wydaniu czasopisma "Karp Max", które też jest dostępne w prenumeracie na 2022 rok z datkowymi prezentami, m.in. kartą rabatową do sklepów karpiowych i na łowiska karpiowe. 
 

GALERIA

  • Robimy kulki proteinowe na bazie mączek rakowej lub ślimakowej
  • Robimy kulki proteinowe na bazie mączek rakowej lub ślimakowej
  • Robimy kulki proteinowe na bazie mączek rakowej lub ślimakowej
Jeżeli chcesz nas poinformować o ważnym wydarzeniu pisz: redakcja@karpmax.pl.

KOMENTARZE

Możesz komentować bez logowania.
usuńODPOWIADASZ NA:
max 1000 znaków (0)
max 60 znaków (0)
Wydawca portalu nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.
Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną.
Chcesz być powiadamiany o nowych komentarzach w tej dyskusji?
Szybciej nie było można :D a ja 3 dzień się morduje z tym rakiem :) Napewno pomoże
10.12.2021 14:57    autor: ~rusek_15@o2.pl
witam, jakie nasiona stosować do kulek rakowych
13.12.2021 21:05    autor: ~ROBERT
Można dodawać wszystkie rodzaje ziaren ponieważ jest ich tylko 10% ale proponuję aby ich frakcja była drono mielona Jacek
14.12.2021 19:33    autor: ~Jacek Nadolny

Obserwuj nas

zamknij

ZALOGUJ SIĘ

Zapamiętaj mnie
zaloguj się przez swoje konto na facebooku
facebook
Nie masz konta, zarejestruj się: REJESTRACJA
zamknijMENU
 
Szanowny Użytkowniku
 
Chcielibyśmy Cię poinformować, że z dniem 25.05.2018 r. ulegają zmianie przepisy, na podstawie których przetwarzane są dane osobowe. Będą one dotyczyły wszystkich użytkowników. Zmiany wynikają z istotnych przyczyn, jakie stanowi wejście w życie przepisów europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które nakładają na nas obowiązek dostosowania regulaminu do nowych regulacji prawnych. 
 
Co to jest RODO?
RODO to skrót od Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych, inny skrót często spotykany to GDPR (General Data Protection Regulation). Pełna nazwa aktu, który regulować będzie przetwarzanie danych osobowych to: „Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE”.
 
Główny cel wprowadzenia RODO to zmniejszenie zróżnicowania przepisów w zakresie ochrony danych osobowych między poszczególnymi krajami UE oraz zwiększenie zabezpieczeń przetwarzania i ochrony danych osobowych, tak by przepisy prawa nadążały za zmieniającą się technologią.
 
Od kiedy RODO będzie obowiązywać?
27.04.2016 r. Parlament Europejski przyjął w drodze rozporządzenia zmianę prawa o ochronie danych osobowych. Wszystkie kraje Unii Europejskiej, w tym i Polska muszą dostosować swoje prawo do nowych przepisów, które będą bezpośrednio stosowane od 25.05.2018 r.
 
Co to są dane osobowe?
Dane osobowe są to wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Informacja ma charakter osobowy, dopóki jest możliwe ustalenie, kogo ona dotyczy, a sama w sobie nie musi od razu określać tożsamości osoby. Muszą to być zatem informacje, które pozwalają na identyfikację, odróżnienie od innych, wskazują na osobę, jak również te informacje, które są źródłem wiedzy o osobie wyodrębnionej spośród innych osób. Warto pamiętać, że dane osobowe możemy znaleźć nie tylko w dowodzie osobistym czy paszporcie. Danymi będą również numer telefonu czy adres e-mail, a więc informacje, które często nie są chronione z należytą starannością.
 
 
Administrator danych oraz informacje kontaktowe
Administratorem danych jest Centrum Promocji Wędkarstwa Karpiowego Przemysław Mroczek; ul. Monte Cassino 6; 75-412 Koszalin. REGON: 330870429; NIP: 669-156-30-44. W sprawie swoich danych osobowych możesz skontaktować się z nami pod adresem e-mail: k.matejek@karpmax.pl
 
Cele przetwarzania oraz podstawa prawna przetwarzania
Twoje dane osobowe przetwarzamy do następujących celów:
 

Okres przez który dane będą przetwarzane
 
Komu przekazujemy
 
Prawa osoby, której dane dotyczą
Przysługuje Ci prawo dostępu do Twoich danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest przesłanka prawnie uzasadnionego interesu administratora, przysługuje Ci prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.
Prawo do cofnięcia zgody. Cofnięcie zgody ma skutek od momentu wycofania zgody. Cofnięcie zgody nie wpływa na przetwarzanie dokonywane przez nas zgodnie z prawem przed jej cofnięciem. Cofnięcie zgody nie pociąga żadnych negatywnych konsekwencji. Może jednak uniemożliwić dalsze korzystanie z usług lub funkcjonalności, które zgodnie z prawem możemy świadczyć jedynie za zgodą. 
W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.
Przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy obowiązującego prawa.
Podanie danych osobowych w celach marketingowych jest dobrowolne, natomiast podanie danych w celu zarejestrowania na portalu lub po dokonaniu zakupu w sklepiku jest niezbędne. Konsekwencją odmowy będzie brak możliwości założenia konta lub realizacji zamówienia.  
 
W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest zgoda, masz prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego  dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
 
W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.
 
Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych.